Autómentés, amikor igazán szükségünk van rá

Az autómentés általánosságban tipikusan egy olyan téma, ami a legtöbb embernek csak és kizárólag akkor jut az eszébe, amikor konkrétan megtörtént a baj, hiszen a hétköznapokban garantáltan senkinek sem jut eszébe, hogy „jaj, milyen jó lenne felkutatni egy autómentő elérhetőségét vagy egy autómentő árait, mert éppen olyan kedvünk van”.

Márpedig nem is sejtenénk, hogy autómentésre milyen könnyen és milyen sokszor szükségünk lehet. Nyilván amennyiben nincs autónk, mert éppen a kerékpározás vagy a tömegközlekedés megszállottjai vagyunk, akkor határozottan felmentést élvezünk a témában, hiszen így teljesen paradoxonnak tekinthető, hogy valaha is lerobbanjunk autóval, netán balesetet szenvedjünk.

Vagy mégsem?

Vélhetően mindenki utazik autóval, ha nem sajátjával, akkor valamelyik családtagjával, netán barátjával, ismerősével, értelemszerűen utasként. Vegyünk egy konkrét esetet! Barátjával éppen munkahelyére tartanak, ön az anyósülésen ül, barátja vezeti a gépjárművet, majd hirtelen jobb oldalról egy autó belecsapódik a mi autónkba, miután a sofőr nem adott elsőbbséget.

A baj adott, mi azonban nem sérülünk meg, ellenben barátunk igen, így a mentők kórházba szállítják, ön pedig a rendőrségi kihallgatás és a nyomok felvételét követően ott marad az autóval. Ha a tűzoltók is a helyszínen voltak, abban az esetben vélhetően annyit segítettek, hogy letolták a roncsot az út szélére, hogy ne akadályozza a forgalmat, de mi van abban az esetben, ha erre nem volt szükség?

Ebben az esetben ön ott marad az úton egy összetört autóval, amivel utasként valamit kezdenie kell. Ilyen esetekben a legjobb, ha kihív egy autómentőt, akik kijönnek a helyszínre, majd szakszerűen elszállítják az autót a lehető leggyorsabban, így ön is végre lehagyhatja a helyszínt, illetve az autó is biztonságba kerül, méghozzá amennyiben barátjának volt biztosítása, abban az esetben a biztosító pénzén. Mindenki jól jár, ezen felül pedig még az ön lelkiismerete is tiszta maradt.

Természetesen ez csak egyetlen példa a sok közül, autómentésre ugyanis számtalan esetben sor kerülhet, illetve szükségünk lehet. A legáltalánosabb a fentebb felvázolt baleset, amikor autónk általában úgy összetörik, vagy olyan szerencsétlenül sérül meg – például kiszakad a futómű, a kerék, kilyukad a hűtő, netán összetörnek a lámpák –, hogy a közúti forgalomban vagy nem vehet részt, vagy nem is képes arra, hogy saját négy keréken hazaguruljon.

Az ilyen esetekben nem tehetünk mást, mint kihívunk egy autómentőt, akik nagy általánosságban a lehető leghamarabb kiérkeznek a helyszínre – cége válogatja, de nagy általánosságban egy órán belüli érkezést garantáltan a legtöbben. A kiérkezés természetesen függ attól is, hogy milyen távolságból hívunk autómentőt, hiszen ha Békéscsabán történt a baleset, és Budapestről hívunk sárga angyalt, abban az esetben ne nagyon álmodozzunk az egyórás határidőről.

Autómentésre ezen felül akkor is szükségünk lehet, ha autónk lerobbant az út szélén, így lemerült az akkumulátor, vagy ismeretlen eredetű problémával szembesülünk. Szerencsére a mai, modern autók legjavánál a hibaszázalék már erősen a nullához közelít, de még mindig előfordulhat, hogy probléma adódik. Ilyen esetekben csak autómentő jöhet szóba. Természetesen vannak úgynevezett speciális esetek is, így például, ha bezárjuk autónkba a saját kulcsunkat, és nem tudjuk se kinyitni, se elindítani, sőt mi több, még az ablakot sem akarjuk betörni, akkor az ilyen esetekben csak és kizárólag egy autómentő lehet a segítségünkre.