Bizsuk – amit tudni szerettél volna, de nem merted megkérdezni!

Mit jut az embernek eszébe elsőként a bizsuról? Nekem nem éppen pozitív. Mi az igazi jelentése? Ékszerutánzat, divatékszer, ékesség, fityegő, csecsebecse, mütyür/ke. Ez a francia elnevezés /biju/ Gabrielle Chanelhez köthető, aki 1920-as években bizsukat használt a divatbemutatóin.

Lassan megszűnt a bizsukkal kapcsolatos negatív előítélet, majd divatba jött. A bizsuk nem tartalmaznak sem nemesfémeket /arany, ezüst, platina, palládium/, sem drágaköveket / zafír, gyöngy, korall, gyémánt stb./ A 20. századvégén már bármilyen anyagból készülhettek és már nem  „ciki” a viselésük.

Ma már divattá vált, sőt, van aki inkább jobban szereti ezt mint a valódit. Olcsó és tartós ékszer. A bizsu sokkal színesebb, változatosabb elérhető test vagy ruha ékszer, mint a valódiak, ezért nagyon népszerűek. Főleg a diákok körében, akik igen merész, polgárpukkasztó, rémisztő/ pl.: koponya/ díszeket aggatnak magukra. Immár a férfiak/fiúk is elkezdtek fülbevalót viselni, a nyaklánc pedig teljesen természetes. Persze ugyanúgy, mint a ruhákban, vannak női, férfi és unisex bizsuk is. Mivel a bizsu olcsó, óriási választékkal rendelkezik, sőt még egyedileg is megrendelhető, bármilyen anyagból, nem fog egyhamar lekerülni a polcokról, még nagyon sokáig az emberek kedvence marad. Vannak bizsu márkák is /jelenleg 11 márka van Magyarországon/.

Mivel nem olyan kemény, ellenálló anyagból készülnek, könnyen kikezdik a különféle vegyszerek. A legegyszerűbb egy szappanos vízben megáztatni, majd puha törlőkendővel óvatosan megtörölgetni. Nem érheti gyakran víz, jobb ha csak alkalmakra vesszük fel. Nagyon kell rájuk vigyázni, ne ömlesszük be a többi bizsuhoz, mert kikezdik egymás anyagát, lepattan róluk a festék, főleg, ha vékonyan van bevonva arannyal vagy ezüsttel. Egy bizsu nagyon szép lehet, igazi szetteket lehet vásárolni, káprázatos utánzatokat gyártanak. Aki nem ért hozzá, még el is hinné, hogy igazi medált vagy nyakláncot visel az illető.

Persze mint mindig, a bizsunak is követni kell a kort, ezért egy cég adattároló bizsut dobott a piacra 32 GB-os memóriával. Kettő az egyben, kiváló ötlet. Jó kis kulcstartó lett belőle.

A bizsuk annyira népszerűek, hogy egyre több butik nyílik a felkapottabb helyeken is. Ilyen például a Váci utca vagy említhetném a legtöbb plázát / de lehet már mindegyikben van egy/.

A bizsuk változatossága, egyedisége, pompája még öltöztet is. Szinte nem is a ruhához kell venni a bizsut, hanem a bizsuhoz a ruhát. Aki szereti ezeket az ékszereket, bőven válogathat magának, rengeteg van, még külföldi weboldalakról is, amik könnyen elérhetőek Magyarországon. Úgy néz ki a bizsut egyelőre lehetetlen háttérbe szorítani, töretlen népszerűségnek örvend a következő években vagy akár évtizedekben is örülhetünk neki.