Érdekességek a drágakövekről

A drágakövek természetes keletkezésű ásványok. Az ékszekeret kedvelő emberek különösen kedvelik, és szívesen ékesítik vele nyakláncukat, gyűrűjüket vagy karpereceiket. Nemcsak szépek és ritkák, de időállóak is! Leginkább szervetlen eredetűek, de van néhány biogén kő is, mint a borostyán vagy korall.

Ametiszt: a lila rengeteg árnyalatában felfedezhető, egészen a világos ibolyaszíntől kezdve a sötét kékesliláig. Sokszor nem egységes a színárnyalata, általában világosabb vagy sötétebb színek is felfedezhetőek benne, sőt a napfény se tesz jót neki, kifakulhat. Érdekessége, hogy melegítés hatására változtatja a színét. Több hibája ellenére a legkedveltebb kő a kvarcváltozatok között.

Ónix: gyönyörű, fekete színű kalcedon. A legtöbb esetben szürkés vagy áttetsző ereket lehet rajta felfedezni. Nagyon dekoratív ékszereket készítenek a fekete-fehér sávozású ónix-achátokból. Az ónix a legértékesebb kalcedon változat.

Gránátcsoport: szilikáttartalmú, szabályos kristályrendszerű ásványcsoport, de csak féldrágakőnek minősülő ásvány. Nevét onnan kapta, hogy rendszerint legömbölyített vagy kerek formában található. Nagy népszerűségnek örvend, sok színben megtalálható, így bárki megtalálhatja a neki tetszőt.

Topáz: egy ismert név. A szilikátásványok közé tartozik. Leginkább sárga színben pompázik, néhol előfordul kékes és rózsaszínű változat is. Tiszta és átlátszó kőzet. Több árnyalata van. Azonban itt is felfedezhető, drágakőnek nem alkalmas fajta, átlátszatlan ásvány.

Zafír: talán be se kell mutatnom, mivel minden drágakőnek minősülő korundot, amely nem vörös színű/ más néven rubin/, egyszerűen zafírnak neveznek. Ennek a drágakőnek is több színárnyalata van, de a legritkább és egyben legértékesebb a tiszta mélykék. A korund a gyémánt után a legkeményebb ásvány, ezért tartós és ellenálló anyag, fénytörése erős.

Gyémánt: mindenki ismeri, hiszen a legjelentősebb drágakő. A legkeményebb ásvány, ami a természetben megtalálható /Olyan kemény, hogy csak saját porával csiszolható/. Átlátszósága és fénytörése vitathatatlanul tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú. Az egyetlen drágakő, mely egyetlen elemből /szénatomból/ áll.

Értéke viszont változó. Függ a mérettől, minőségtől, színtől, tisztaságtól és persze a csiszolástól. Egy csiszolatlan gyémánt 8-10-e a csiszolténak. A gyémántok értékét karátban mérik. A legnagyobb ismert követ egy 3106 karátős kőből csiszolt 530,2 karátos Afrika nagy csillaga néven a brit koronaékszereket ékesíti. Ismert gyémántimitáció a cirkon, melynek tulajdonságait mesterségesen feljavítják.