Miként zajlik egy autómentés?

Egy autómentés nagy általánosságban számtalan formában történhet, de léteznek úgynevezett állandó támpontok, amelyeknek köszönhetően felhúzható egyfajta általános, minden autómentésre igaz folyamat, amit az alábbiakban alaposabban is kifejtünk.

Egy autómentéshez általában mindig szükséges egy probléma, egy apropó, ami számtalan lehet.

A legáltalánosabb természetesen az, hogy valamilyen balesetet szenvedtünk gépjárművünkkel, aminek nem kellett feltétlenül személyi sérüléssel járnia, ergo úgy is csúnyán összetörhetjük autónkat, ha belehajtunk az árokba, sőt mi több, elég csak egy magasabb padka, és futóművünket annyira el tudja rontani, hogy a továbbhaladás finoman szólva is ellehetetlenül.

Az apropóhoz azonban nem minden esetben szükséges például egy baleset, hiszen autómentőre van szükségünk abban az esetben is, ha autónk lerobbant. Lehet szó akár több kereket érintő defektről, akár súlyos felni-problémáról – a mai utakon ugyebár –, de ismeretlen eredetű meghibásodásról is, hiszen ha autónk nem indul, és nincs a közelben senki, aki elvontat minket hazáig, akkor nem tehetünk mást, minthogy kihívjuk a sárga angyalt. Talán megdöbbentő lehet, de az autómentéshez az sem feltétlenül fontos, hogy autónkkal valami probléma történjen, hiszen elég például az, ha elhagyjuk az indítókulcsot, netán éppen úgy bezárjuk a kulcsot, hogy sehogyan sem tudjuk kivenni onnan. Értelemszerűen, ilyen esetekben is kivitelezhető az autómentés, de vannak bizonyos feltételek, például az autó megközelíthető legyen, egyenesen álljanak a kerekek, ne legyen behúzva a kézifék és így tovább.

Tegyük fel, hogy megtörtént az apropó, így szükségünk van egy autómentőre! Ha rendőrségi helyszínelés is volt, akkor általában a hatóságok tanácsolhatnak környékbeli autómentőket, de az okostelefonok korában már könnyedén felmehetünk a világhálóra, és kereshetünk magunknak valakiket, akik elviszik járművünket a kívánt helyre.

A telefonáláskor pontosan meg kell adnunk az autómentőnek helyzetünket – ha nem tudjuk, akkor a főutat és a legközelebbi kilométer-jelölést, vagy egyéb támpontot, pl. a Devecseri elágazó után 2-3 kilométerrel vagyok –, és amennyiben megtörtént az egyeztetés, valamint tájékoztattuk a sárga angyalt autónk állapotáról, már nincs más dolgunk, csak türelmesen várni. Amennyiben baleset volt, és az autóról letörtek darabok, igyekezzünk addig szállítható állapotba hozni a gépjárművet, hogy az autómentőnek már csak fel kelljen rakodnia. Ha az autómentő megérkezett a helyszínre – telefonunkat a folyamatos egyeztetés és kapcsolattartás mellett eddig a pontig rendszeresen figyeljük –, akkor előbb a helyszín felmérése következik, majd miután megállapításra került egy körülbelüli ár, és a felek kitöltötték a kötelező papírokat, megtörténik az autó elszállítása.

Ennek első lépéseként a gépjárművet az autómentő előbb felcsörlőzi a platós autó hátuljára, majd biztonságosan rögzíti, hogy menetközben már semmilyen probléma se történhessen, ezáltal ne veszélyeztessük a forgalomban részt vevő többi járművet. Ekkor megtörténik a desztináció pontos meghatározása, avagy hová is legyen leszállítva a meghibásodott gépjármű. Közben természetesen azt is megbeszélhetjük az autómentővel – bár ezt már előre jelezzük neki –, hogy minket is el kell szállítani a helyszínről, hiszen több autómentő is képes a sofőr mellett további 4-5 személy szállítására. A célpontba érve az autómentő már csak leereszti a járművet a platóról, és a papírmunka elrendezését követően az autómentés folyamata véget ért.