Milyen és hány járművet tud szállítani egy autómentő?

Mivel az autómentő nevében benne van az „autó” szó, a legtöbben azt hihetik, hogy a sárga angyalok többnyire csak és kizárólag hagyományos gépjárműveket tudnak szállítani, és abból is csak egyet.

A gyakorlatban azonban ez természetesen nem egészen igaz, hiszen az autómentés során más típusú és akár még több jármű is szállítható a hagyományos autóknál. Természetesen autó és autó között is van különbség, így nem véletlen, hogy autómentés során nagyon fontos a sérült, vagy szállításra szánt gépjármű tömege, egy bizonyos súly felett ugyanis a legtöbb autómentő képtelen arra, hogy hagyományos formában, illetve szabályosan ki tudja menteni a problémás járművet.

Természetesen nincs semmi probléma abban az esetben, ha átlagos személygépkocsival rendelkezünk, azok ugyanis átlagosa 1-2 tonnásak, de amennyiben valamilyen luxusjárművel, netán terepjáróval rendelkezünk, akkor könnyen probléma adódhat, a legtöbb autómentő ugyanis 3-3,5 tonnáig szállít, ezek a járművek azonban gyakran meghaladják ezt a méretet.

Nem csak a súly a fontos egy autómentés során, hanem természetesen az is, hogy a rakomány – esetünkben ugye az autó – ne lógjon túl a megszabott magasságon. Ezáltal például bár súly alapján szállítható egy Ford Transit típusú kisbusz, hossza sem okoz problémát, azonban létezik belőle magasított kivitel, ami az autómentő platójára csörlőzve olyannyira magas szállítmányt jelent, hogy még a hagyományos kamionok pótkocsijánál is magasabbra nyúlhat, ezáltal ilyen formában a szállítás problémássá válhat.

Bizonyos autótípusok azonban olyannyira kicsik, hogy az autómentés során akár kettő is elszállítható egyetlen fuvarral. Amennyiben például egy Fiat Puntó és egy Toyota Yaris károsodik, netán egy Suzuki Swift II vagy egy Wolksvagen Golf, akkor két autót sem esik nehezére szabályosan elszállítani az autómentőnek. Ilyen esetekben az autómentés úgy történik, hogy az egyik autót felcsörlőzik a platóra, míg a másokat vontatmányként, az első felfüggesztést, avagy a kormányzó kereket a magasba emelve szállítják. Ez a formula teljesen szabályos és elfogadott is, azonban mivel nagyon ritka, hogy két kisebb autó ütközzön, és ugyanabba az irányba történjen a szállítás, ezért nagyon ritkának is tekinthető az autómentős gyakorlatban. Külön problémát okozhat ilyen esetekben, ha például sérült futóműves autókról, netán totálkáros gépjárművekről van szó, hiszen amennyiben mindkét autó hátsó futóműve vált használhatatlanná, abban az esetben a vontatmányként való szállítás minden esetben meghiúsul, csak a platós változat jöhet szóba, de gyakran még az sem, mert az autót nem lehet felcsörlőzni a platóra. Természetesen ilyen esetben sincs probléma, mindössze egy darura lesz szükség, ami az autót felteszi a platóra.

Az autómentés ezen felül nem csak autók esetében történhet, hiszen a közúti forgalomban kisbuszok és motorok egyaránt megsérülhetnek, amiket az autómentők szabályosan elszállíthatnak, de ha meglepő is, egy autómentőre vízi járműveket is fel lehet tenni és a szabályoknak megfelelően szállítani, így például csónakokat, vitorlásokat vagy kisebb hajókat. Ilyen esetekben természetesen még több a biztonsági szabály, mint más esetben, így fontos, hogy a szállítmány ne haladjon meg egy bizonyos súlyt, hogy daruval, netán egy targoncával fel tudják tenni az autómentő platójára. Természetesen a csörlőzés is járható út abban az esetben, ha a hajó már ki lett emelve a vízből, és egy masszív, guruló vázon áll, amire az autómentő rá tud tolatni, és meredek állásban sem billen le róla a vízi jármű.