Személyi kölcsön reálisan – Meddig, miként?

Sokan vannak, akiknek már van valamiféle meglévő hitele, de bizony ismét közbejött valami, és újra szükség lenne egy kis pénzre. Mi a helyzet ilyenkor? Milyen lehetőségek vannak? Lehet-e újabb hitelt igényelni? Itt a karácsony, kéne egy kis pénz, a pénzintézetek akciókkal csalogatnak. Ki a potenciális ügyfél, ki az, akinek nincs esélye?

Sajnos vannak olyan dolgok, amik azonnal kizárnak egy-egy ügyfelet a potenciális hiteligénylők közül, az egyik ezek közül az, ha valaki negatív adóslistán van. A KHR,-régen BAR – lista azt jelzi a pénzintézeteknek, hogy az ügyfél rossz adós, megcsúszott már valaha a fizetéssel, nem teljesített, nem megbízható adós. Az ilyen ügyfél nem kaphat hitelt! Kivételt jelent ez alól a kisösszegű Provident gyorshitel.

A másik kizáró ok, ha az ügyfél jövedelme túlságosan meg van terhelve, azaz sok a kölcsöne, kölcsön törlesztése. Általában a jövedelem 30 %-át tehetik ki a törlesztések, így ha valakinek ezt meghaladó törlesztőrészlete van, akkor ő már nem kaphat újabb hitelt.

Mi a teendő ilyen esetben?

Ha a KHR listán való szereplés a kizáró ok, akkor valamely családtagunk lehet helyettünk a hiteligénylő, illetve megpróbálkozhatunk a Provident gyorskölcsönével. Amennyiben túl van terhelve a jövedelmünk, ha magas a törlesztőrészletünk, esetleg több személyi kölcsön is van a nevünkön, akkor szóba jöhet az adósságrendező hitel. Majdnem minden pénzintézetnek van ilyen hitelterméke, ahogy a nevében is benne van, segít az adósságainkat rendezni úgy, hogy kisebb törlesztőrészletünk lesz, és szerencsés esetben még plusz hitelösszeg is marad a zsebünkben! Aki érintett ebben a problémakörben, neki mindenképpen érdemes utánajárnia, a Tesco, Cetelem, OTP Bank is kínál ilyen hitelterméket, hogy csak néhány nevet említsünk. A Cetelem Bank például a személyi kölcsönei között említi az adósságrendező hitelt. Akármelyik pénzintézetben is gondolkodunk, közös bennük, hogy ha az ügyfél hitelképes, akkor a hitelbírálat után elképzelhető, hogy a kiváltandó hitelösszegen felül marad még pénz, melyet szabadon felhasználhat. Ezzel megoldódik egy nagy probléma: Nem kell hónapról hónapra megküzdeni a magas törlesztőrészletekkel, plusz marad némi pénzünk is, ami így karácsony előtt kifejezetten jól jöhet.

És ha nincs megoldás?

Ha a bankok a hitelbírálat során úgy ítélik meg, hogy a jövedelmünk túl van terhelve és nem kaphatunk több személyi kölcsönt, akkor nem tehetünk mást, mint hogy nyugodjunk bele, és próbáljuk megoldani másként a dolgokat! Ugyanis a túlzott eladósodás valóban nagy kockázatot jelent minden ember, minden család számára, és csak nagyobb bajba kerülhetünk, mint amiben vagyunk pillanatnyilag. Ha nem tudjuk fizetni a kölcsönünket, akkor 90 nap után felkerülünk a KHR listára és negatív adósként jó ideig nem lesz lehetőségünk semmiféle hitelt felvenni. Valamint ha nem tudunk fizetni, akkor előbb-utóbb megjelenik nálunk a végrehajtó, és letiltja a fizetésünkből a tartozást, és/vagy inkasszót tesz a folyószámlánkra, legrosszabb esetben pedig a lakásunkra is jelzálogot tesz. Ez pedig sokkal, de sokkal drágább a felmerülő kamatokkal és egyéb költségekkel együtt, mintha a jelen problémánkat próbálnánk meg orvosolni valahogy másként. Érdemes tehát alaposan átgondolni a személyi kölcsön felvételét akkor is, ha nagyon vonzó ajánlatot látunk!